turismo gastronomico, La Garrotxa,

Gastroturistas, turismo gastronómico en la Garrotxa

 

Hoy Gastroturistas os propone visitar La Garrotxa

Comarca situada en el pre-Pirineo catalán, es un paraje ideal para visitar en otoño. Con unos recursos naturales únicos, la Garrotxa es un terruño de contrastes por un lado un paisaje montañoso poblado de encinas y robles y por el otro la llanura donde se encuentra el Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrotxa, considerado el mejor exponente del paisaje volcánico de la península Ibérica. Y en ese entorno viviremos una experiencia mágica, nos perderemos por la Fageda d’en Jordà, un bosque de ensueños que de seguro nos dejara fascinados.

En nuestro recorrido por la Garrotxa conoceremos sus productos agroalimentarios únicos, como el Fajol y les Mongetes de Santa Pau. Visitaremos la cooperativa la Fageda donde  nos explicaran todo el proceso de elaboración del yogur. Conversaremos con el elaborador de quesos Casimir Puigdeval de Mas Farró. Pasearemos por las calles de Besalù y nos perderemos por su judería, donde degustaremos antiguas recetas, vestigios de la memoria del Sefarat.

Y finalmente nos dejaremos seducir por las propuestas gastronómicas del colectivo de restaurantes La cuina volcánica.

Gastroturistas os desea un recorrido explosivo por la Girona más volcánica…Buen provecho….

Gastroturistes: Turisme gastronòmic a la Garrotxa

 

Com cada diumenge a Matins en Xarxa  és l’hora dels Gastroturistes;  aquells que viatgen per menjar, aquells a qui els encanta conversar i compartir experiències amb productors, pescadors, elaboradors, cuiners i hostalers. Gastroturistes és la secció del nostre programa per a  tots aquells que volen gaudir, tot provant els productes més autèntics de cada zona, tastant noves propostes culinàries.

I per acompanyar-nos en el nostre viatge, tenim amb nosaltres a en Carles Mera, gastrònom i viatger. es dedica a la consultora especialitzada en turisme enogastronòmic. conferenciant i formador en turisme gastronòmic i enoturisme

 

Ja s’acaba l’estiu i les nostres propostes per aquest estiu també; on ens proposes anar aquesta setmana?

Com tu bé apuntes ja es va acabant l’estiu. Per això el lloc on us proposo anar avui és l’ ideal per visitar a la tardor; una comarca preciosa  amb una diversitat de paisatge impressionant amb uns productes identitaris únics i amb una gran oferta gastronòmica…  que més voleu?

I quina és aquesta comarca?

Per si no ho heu endevinat, us ho diré: la Garrotxa. Aquesta setmana anem a la Garrotxa.

Apa doncs, agafem el cotxe i direcció a Olot, capital de la comarca.

Per començar, i abans de que me n’oblido, els qui no tingueu plans per avui ja podeu pujar al cotxe i escapar-vos cap a Olot, perquè avui se celebren les Festes del Tura, que estan considerades unes de les festes majors més importants de les comarques gironines. Durant dos dies, el 7 el 8 de setembre, tot Olot és festa en honor de la  Mare de Déu del Tura.

Mare de Déu del Tura, d’on ve això de la Tura?

Segons una llegenda de l’època medieval, la imatge de la Mare de Déu va ser trobada per un bou (abans al bou se l’anomenava tura) del mas de la Caritat, situat a les afores de Olot, i per aquest motiu es donà a la imatge el títol o l’advocació del Tura.

Aquesta historia esta documentada la seva capella en el segle XV. Us passo la web on trobareu tots els actes http://www.festesdeltura.com/

Bé, ja ho sabeu si avui no teniu plans, cap Olot de festa!

A apart de la Festa de la Tura, què ens recomanes veure a la Garrotxa?

Com tots sabeu, aquesta comarca està situada al pre-Pirineu. A la Garrotxa s’hi poden observar dos tipus de paisatge totalment diferents: un paisatge muntanyenc poblat d’alzinars i rouredes, i la Plana, on s’hi troba el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. En aquest parc hi trobem una quarantena de cons volcànics i més de vint colades de lava – el Croscat, el Montsacopa ó el Santa Margarida… – i es considera el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica.

L’altre recurs natural de la comarca imprescindible de visitar és la fageda d’en Jordà, situada entre els municipis d’Olot i la veïna Santa Pau.

Hi has estat, Sara?

I tant que hi estat, vaig anar amb els companys de la universitat?

És una fageda excepcional i té un punt màgic…

La fageda és un paisatge que ha inspirat quantitat  d’artistes. La veiem representada a milers de quadres, des de els típics paisatges de l’escola d’Olot fins a representacions més impressionistes… i és que la fageda és una font inesgotable d’inspiració.

Si voleu fer una passejada per la fageda, hi ha un recorregut de varis senders molt ben senyalitzats, i si aneu amb petits teniu la possibilitat de fer una passejada amb un carro arrossegat per cavalls.

El que sí que us vull deixar clar és que la nostra experiència serà molt diferent segons l’estació en que visitem la fageda. Jo us recomano visitar-la a la tardor, passejar per sobre una catifa de fulles, la llum tènue de la tardor filtrada pels arbres de mil colors… realment una experiència impressionant.

Carles encara no hem acabat l’estiu i ja estem preparant la propera sortida de tardor?

I tant, jo ja m’hi veig; i ja que estem a la fageda no hem de deixar de visitar La cooperativa La Fageda, una activitat ideal per realitzar amb nens on podem visitar la granja de vaques, l’espai on les vaques van a parir els vedells, la  sala de munyir i l’exterior de la fàbrica de làctics. Durant la visita es veu la planta envasadora, i ens t’expliquen com s’elabora un iogur. La visita s’acaba amb la projecció de un audiovisual i una degustació de productes, què mes volem?

Visites a la mateixa cooperativa la Fageda situada a la Fageda d’en Jordà.

Durada: 1:30 h. Informació i reserves: 972 68 10 11

Aquest és un clar exemple de com unes instal·lacions agropecuàries es poden convertir en un producte turístic atractiu.

Els nens s’hjo passen suúer bé i els adult també, és a dir èxit assegurat!

Què més ens recomanes Carles?

Dons ja que estem parlant de làctics us recomano un formatge que s’elabora a la Garrotxa, a la Vall de Bianya, i que està de vici( mai més ben dit): el formatge Mas Farró, i qui millor per parlar-nos del seu producte i de la Garrotxa que en Casimir Puigdeval elaborador de formatges. 

Sabies que només el 15% del formatge que consumim a Catalunya està produït aquí.

Aquest data ens indica que han de crear-se moltes iniciatives com aquesta, ja que són les que faran créixer el sector… en fi, que encara hi ha molt camí per recórrer

Quins altres productes ens recomanes tastar a la Garrotxa?

Dons hem de tastar dos productes identaris de la Garrotxa:

El primer el Fajol o també anomenat  blat negre, cairat, blat cairut

Què és el Fajol, no ho havia sentit mai?

És una planta que produeix un gra en forma triangular de color gris negrós i té una textura farinosa. Tradicionalment aquesta planta es feia servir de pinso pels animals i, en èpoques de fam a les cases de pagès de la Garrotxa i del Pla de l’Estany se’n feia pa. Actualment s’ha ficat en valor i ha adquirit força prestigi per la qualitat de la seva farina. Per cert, només es cultiva a la Garrotxa i al Pla de l’Estany.

Interessant….

També hem de tastar el Fesol de Santa Pau, o mongetes de Santa Pau… aquest producte sí que el coneixes, oi?

Dons si, les mongetes de Santa Pau ja són més conegudes.

Sabies que les mongetes de Santa Pau estan conreades en sòl volcànic, i per aquest motiu tenen unes característiques que les fan úniques?

I quines característiques són aquestes?

Els trets que les diferencia de les altres mongetes és el poc temps de cocció que necessiten i sobre tot la finor del seu sabor…

Durant molt anys les mongetes de Santa Pau només es van conrear per l’autoconsum, però avui en dia són molt apreciades. Actualment s’ha creat una d.o.protegida, que és  una normativa europea que certifica el producte i el indret on es produeix.

Per als qui vulguin conèixer de a prop aquest producte identitari de Santa Pau l’ajuntament, conjuntament amb l’associació de fesolaries han organitzat “El Fesolaire”,  una iniciativa   que consisteix en un seguit de visites turístiques on s’explica el procés de l’elaboració del fesol. Es trepitgen els camps on es planta mentre es mostra tot el procés del seu conreu, després en un espai adaptat es projecta un audiovisual, i finalment es degusten diferents tastets elaborats pels restaurants de la població..

Informació i reserves a l’oficina de turisme de Santa Pau,  T. 972 68 03 49

Un interessant iniciativa per a donar a conèixer el producte, els productors i els restauradors.

Bé ara ens has de recomanar on podem tastar aquest productes?

A la Garrotxa hi ha un col·lectiu gastronòmic (recordem una associació de restauradors) amb un nom força interessant i representatiu de la comarca.

Saps com es diu aquest col·lectiu, Sara?

Dons No … com es diu?

Cuina Volcànica

Quin nom més explosiu..

Dons sí,  i com tot col·lectiu, els uneix treballar plegats per difondre la identitat del territori, la gastronomia del terrer, tot utilitzant els productes de la terra elaborats de forma artesanal. Aquest col·lectiu, format per 12 restaurants, està treballant la recuperació del receptari tradicional, però en molts casos reinterpretant els plats de manera més personal , innovant, elaborant una cuina d’autor de forma més creativa.

Com sempre recomanar és difícil, però aquí teniu els meus suggeriments:

Restaurant l’Hostalet a la Vall d’en Bas – T. 972 69 00 06

Restaurant Hostal els Ossos a Olot – T. 972 26 61 34

En la vessant més tradicional, us recomano el Rostit de festa major i el peus de porc amb escarlets del restaurant ca la Matilde a Sant Feliu de Pallerols – T. 972 44 42 69

Sense dubte no podem oblidar-nos de l’estrellat Restaurant Les Cols, un espai únic integrat en l’entorn natural, amb una carta compromesa amb l’estacionalitat del producte.

A les Cols pots anar-hi a menjar, a dormir amb algun dels seus pavellons, i actualment fins i tot preparen unes bosses de pícnic amb mantes i tot perquè puguis gaudir de la natura i de la gastronomia de les Cols, al teu aire. Més informació: http://www.lescols.com/web/

Ostres Carles que bé m’ho pintes això, però em sembla que ja hem d’anar acabant…

Em nego a acabar el programa sense recomanar-vos Besalú.

Pels amants del patrimoni cultural: aneu a Besalú, l’antiga capital comtal, entreu pel  pont romà, passegeu pel carrer Tallaferro i perdeu-vos pels carrerons del call jueu,  visiteu els banys jueus únics a Catalunya, l’església romànica de Sant Vicenç i seieu a prendre un aperitiu o un cafè a la plaça Major.

En aquesta població trobem un altre associació de restauradors, “Besalú Gastronòmica” que entre les seves principals accions es dedica a divulgar la història de la població al voltant de la seva cuina:  la cuina sefardita i les receptes amb la ratafia són algunes de les propostes que organitza aquest col·lectiu.

I on ens recomanes dormir avui?

Amb nens:

Mas Garganta a la Pinya

Allotjament rural ubicat en una masia del S.XIV en un mar preciós. Situat estratègicament per visitar la Garrotxa, és un lloc ideal per anar amb nens, té piscina i sala de jocs.

  1. 677 44 02 76

Si aneu en parella:

Mas les Comelles,  en un emplaçament impressionant. Disposa de 5 habitacions, cadascuna decorada en un estil diferent, amb una temàtica relacionada amb els familiars que hi han viscut – el pare, la mare el germà petit, la pubilla… – una bona proposta – T.628 61 77 59

Més info a Turisme Garrotxa
Ja ho sabeu, si aquesta tardor teniu un cap de setmana lliure, la Garrotxa us espera. El paisatge està a punt, només hi falteu vosaltres, els gastroturistes…

Salut i bon profit…..

Marketing Turístico, Vinexus Consulting

 
 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll al inicio
Enviar Whatsapp
1
¿Puedo ayudarte en algo?
Hola ¿como puedo ayudarte?