turismo vino Penedès

Gastroturistas: Haciendo enoturismo por el Penedès

Gastroturistas esta semana os propone hacer enoturismo por el Penedès 

 En las últimas encuestas realizadas por Tourespaña, la gastronomía, los productos autóctonos y la cultura gastronómica son las experiencias turísticas más valoradas por los turistas que visitan nuestro país.
El turista actual está cambiando sus hábitos de viaje y busca nuevos alicientes: busca la autenticidad del territorio, quiere probar nuevas experiencias y quiere compartirlas.
En esta sección del programa Matins en Xarxa hablamos de turismo gastronómico hacemos un viaje por los principales terruños productores de Cataluña, por las cocinas locales, por los productos autóctonos, por las tradiciones. Y también nos encontraremos con su gente.
Gastroturistas es el programa de los que viajan para comer, no de los que comen cuando viajan .Os queremos invitar a vivir una experiencia enogastronómica de la mano de Carlos Mera nuestro especialista en turismo gastronómico y vinos.
Aprovechando que esta semana es San Félix, fiesta mayor de Vilafranca del Penedès, Gastroturistas se ha desplazado al Penedès a conocer sus bodegas, a catar sus vinos, a disfrutar de su cocina y a degustar sus productos agroalimentarios.
Si tuviéramos que definir el Penedés hablaríamos de la dualidad que caracteriza el territorio, una dualidad marcada básicamente por el producto que en el Penedès se elabora, es decir Vino o Cava
La segunda dualidad del territorio reside en su capitalidad: Vilafranca del Penedés capital del vino o Sant Sadurni d’Anoia capital del cava.
Esta característica también se nos plantea cuando nos proponemos hacer enoturismo, visitar grandes cavas del sector líderes del mercado o conocer pequeñas bodegas de carácter más personal.
Esa polaridad incluso la encontramos en sus productos agroalimentarios identitarios: ¿Gallo del Penedès o Pato mudo?
En nuestro recorrido intentaremos conocer el Penedés más auténtico:
visitaremos sus pueblos, pasearemos entre viñas, degustaremos sus productos y sobre todo conoceremos las diferentes propuestas que nos ofrecen sus productores y elaboradores.
Y sentados en la mesa os planteo vuestra primera decisión:
-Vosotros que preferís; ¿Muslo o Pechuga?
Com cada diumenge aquesta hora és l’hora dels Gastroturistes, aquells que a l’hora de fer un viatge tenen com a  principal motivació desplaçar-se al terrer productor. Aquells a qui els encanta conversar i compartir experiències amb productors, pescadors, elaboradors, cuiners i hostalers. Gastroturistes és un programa per a tots aquells que volen gaudir provant els productes més autèntics de cada zona, tot tastant noves propostes culinàries.

És l’hora d’aquells que viatgen per menjar.

I per conduir-nos per aquests terrers, ens acompanyarà en Carles Mera, soci de Vinexus, una consultora que s’encarrega de dinamitzar turísticament territoris eminentment productors.

On ens recomanes anar aquesta setmana?

Aquesta setmana anirem ben a prop de Barcelona.

I doncs, on anem?

Primer et vull fer una pregunta…

Si és molt compromesa em reservo el dret de contestar-la…

Tu mateixa, què prefereixes vi o cava?

Vi, perquè?

Per que el nostre recorregut d’avui variarà segons el que hagis escollit.

Si escolleixo vi, per on comencem ?

Doncs ja que t’agrada més el vi, i aprofitant que la setmana que ve és Sant Felix, ens dirigim a Vilafranca del Penedès, la capital del vi .

Què passa per Sant Felix?

Sant Fèlix és la festa major de Vilafranca, si no hi heu anat mai, no sabeu el que us esteu perdent.

La entrada a la església de Santa Maria, amb tot el seguici, és impressionant ,.

Com tots els actes populars: castellers, correfoc, actuacions a peu de carrer … un programa súper interessant. Apunteu-vos la data:  del 29 d’agost al 2 de setembre. I si voleu més informació, mireu el web www.festamajorvilafranca.cat/

I pels qui decideixin anar a Vilafranca en altres dates, què els hi recomanes fer?

Com ja saben tot els seguidors del programa, com sempre, us recomano que comenceu el descobriment del terrer per un espai que ens doni una visió global, que ens expliqui la seva història, el seu terrer, les activitats que en ell es realitzen i en aquest cas és el Vinseum, el Museu de les Culturesdel Vi deCatalunya,al mateix centre de Vilafranca. Un museu renovat recentment però el seu origen és del 1945 sent el primer Museu del Vi fundat a l’Estat espanyol. És realment l’espai de referència per qualsevol amant del vi; us el recomano com a  Km 0  per descobrir Penedès.

A Vilafranca podem fer diferents recorreguts articulats al voltant de la seva història: la ruta medieval, la ruta modernista, la festa major  que ja hem comentat i que com insígnia del tradicionari català té dedicat  un museu on hi ha tots els elements del seguici tradicional, la Casa de la Festa Major.

Un cop visitat Vilafranca, ara volem conèixer un celler.

Teniu dues grans opcions:

  1. Un gran celler, de marques consagrades amb història del sector
  2. Un celler petit o mitjà, per als qui volen compartir experiències amb l’elaborador i els hi agrada altres maneres de conèixer el territori i el producte.

Jo sempre dic que s’han de conèixer les dues opcions, i el Penedès és dels pocs llocs on se’ns dóna aquesta possibilitat.

Els dos grans cellers per definició són els de Codorniu i Freixenet,marques conegudes per tothom. Tenen uns cellers modernistes amb un projecte turístic a l’abast de tothom, amb sales de recepció de visitants, visites guiades en diferents idiomes i un recorregut molt ben estructurat al voltant dels kilòmetres de passadissos que forment la seva cava. Durant el recorregut ens expliquen la història del cava, les característiques del territori productor, el procés d’elaboració i la  història de les nissagues familiars que hi ha darrera de la marca.

Però potser ens hem sortit de la visita que volies, ja que són de cava. I és que el cava és sense dubtes el producte estrella del Penedès.

Si tornem al vi tenim  Torres, que amb el seu nou centre de visites potser sigui el celler capdavanter en turistes al Penedès, amb un portafolis d’experiències perquè tothom trobi la visita més adequada a les seves necessitats. La visita estàndard està articulada al voltant d’un trenet que ens trasllada per totes les instal·lacions del celler, i al final del recorregut hi ha un muntatge audiovisual que ens explica la historia de la marca i de la família.

Les tres opcions són molt interessants i capdals per fer entendre el món del vi i al cava a tothom.

Això és enoturisme “a lo grande” i més o menys massificat, oi?

És clar, però no podem deixar de parlar aquestes grans marques i dels projectes enoturístics que han desenvolupat. Gràcies aquest grans projectes l’enoturisme s’ha introduït en el mercat turístic, fent que  La ruta del Vi i del Cava del Penedès actualment s’hagi convertit en la ruta més visitada de tota Espanya, posicionant-se com un exemple a seguir per altres cellers i rutes.

Però, com ja t’he dit abans, jo sóc de l’opinió que s’han de visitar aquests grans cellers…

Doncs anem per la segona opció, aquest cellers més artesanals amb propostes més personals…

De tota la vida que els cellers obren les seves portes per ensenyar les seves instal·lacions a clients, però en els darrers anys l’enoturisme ha anat agafant força per convertir-se en un nou canal de promoció i de comercialització del celler.

Molts cellers encara no estan treballant turísticament les seves instal·lacions, els hi suposa contractar personal, obrir els caps de setmana i això són despeses que no poden assumir, però la majoria obren les seves instal·lacions prèvia trucada telefònica. Això vol dir que, si hi ha algun celler el producte del qual ens agradi, podem concertar una visita prèvia, normalment no hi ha cap problema.

Quins ens recomanes que anem a visitar?

Com sempre us comento,  haver d’escollir un celler és un gran problema, ja que tenim una oferta molt gran i molt interessant.

Si busquem una cava, us recomanaria Gramona. La cava mare on va començar el seu projecte empresarial està al mateix centre de Sant Sadurní: és un espai que  transmet història amb molt encant i amb tots els tòpics associats a l’elaboració del cava. Hi trobem túnels de caves, caves plenes de pupitres, un espai per degorjar a mà. Hi descobrirem tot el procés artesanal del cava.

Altres caves que us recomano que tenen obertes les seves portes al públic i que tenen un projecte enoturístic interesant:

Nadal

Vallformosa

Vilarnau

Albet i noia

Pares Balta

Mas Comtal

Periòdicament  aquest cellers organitzen activitats, passejades entre vinyes, tast de vins a la llum de la lluna o maridatges artístics. Mil activitats que de segur alguna d’elles us resultarà atractiva i motivadora del vostre viatge pel Penedès , us recomano mirar la web que www.enoturismepenedes.cat on podreu trobar el llistat de tot el que es fa al territori.

Però no visitarem solament caves no? Bé hem de menjar alguna cosa no?

I tant i al Penedès ja fa algun temps que s’està treballant en aquest sentit, sobretot se estat treballant  recuperant les especies d’aviram autòctones de la zona; el gall i l’ànec del Penedès.

A començaments del segle XX,  tant el Penedès com el Prat eren considerats els corrals de Barcelona. Tot el bestiar de corral es criava a les afores de les grans ciutats, però prou a prop per a poder abastir-les. El pollastre va passar de ser una de les viandes més preuades pels nostres rebesavis, que les consumien en dates especials. Res a veure amb la cria industrial de pollastres de l’actualitat,  que els ha convertit en un producte de consum diari. I d’aquesta gran comercialització en van quedar excloses totes aquelles races de lent  engreixament i amb característiques diferencials que no eren prou atractives per la gran producció. Tant és així que, supervivents d’aquesta globalització comercial,  i gràcies a diferents  iniciatives de varis criadors que han cregut en les races autòctones, en l’actualitat podem degustar i gaudir dels mateixos galls o ànecs que menjaven els nostres avis.

Perquè us feu una  idea aquest aviram,  són criats en corrals o en patis a l’aire lliure, amb una alimentació basada en cereals – fonamentalment blat i blat de moro – i completada amb les mateixes herbes dels patis on viuen. Són animals de creixement lent: necessitem entre 77 dies y 182 dies per al seu desenvolupament complert, mentre que els pollastres tipus broiler, que són els que es comercialitzen habitualment, són criats en grans naus de manera intensiva i sacrificats als 45 dies.

Tambe cal aplaudir les iniciatives que han sorgit al voltant de la gastronomia d’aquest aviram : actualment els podem trobar a moltes cartes dels restauradors de la comarca i sobre tot a la fira del gall al desembre.

Què més ens recomanes fer al Penedès a part de menjar i veure?

Dons us recomano fer una passejada entre vinyes, en el Penedès hi trobem una xarxa de camins que recorren tota la comarca,  amb la característica que a cada recorregut se l’ha batejat amb el nom de les varietats de raïm del Penedès . Actualment s’esta renovant la xarxa i s’està implementant una nova senyalització. Us recomano anar a Subirats, és el millor punt per començar la vostra caminata . I pels que vulguin conèixer el territori d’un altra manera poden agafar la Burricleta.

Amb Burricleta? Que és això?

Per explicar-vos que són les Burriquetes parlarem amb en David, propietari i impulsoor de les Burricleta al Penedès.

Aprofitant la nostra estada l Penedès i com be ha dit en David, la varietat de raïm autòctona del Penedès és el Xarel.lo.

El Xarel.lo? explica’ns!

No sé si te’n recordes de la Carmen Sevilla o la Teresa Campos, que en un espot de promoció d’una marca de cava en comptes de dir Xarel.lo, va dir que el cava estava elaborat amb Chanel 10, Bromes apart, com he comentat abans aquesta varietat és típica del Penedès i amb un cupatge d’ aquesta varietat s’elaboren la majoria dels caves  i dels vins de la zona.

Actualment s’ha ficat amb valor i convertint-se amb la insígnia del Penedès i s’estan elaborant molts vins monovarietals de xarel.lo.

Durant molts anys el xarel.lo va ser una  varietat poc preuada,  una varietat de viticultura agraïda i adaptada a l’entorn que no suposava cap problema pel pagès del Penedès, Durant aquest anys es valorava varietats foranies Cabernets, xardonays varietats més comercials i amb demanda al mercat. En els darrers anys s’han imposat varietals autòctones, identitaris  que diferenciïn el nostre territori d’altres terrers productors i en aquest sentits el Xarel.lo s’ha convertit en l’abanderat del Penedès.. Actualment podem trobar mil expressions  de vins elaborats amb Xarel.lo: Vins joves, vins macerats amb lies, caves monovarietals, vins dolços…

 

Haurem de tastar-lo no?

Bé Carles,però no ens podem anar del Penedès sense passar per Sant Sadurní d’Anoia?

A Sant Sadurní d’Anoia  us vull recomanar el centre d’interpretació de La Fassina: Ubicat en una destil·leria d’esperit de vi, construïda l’any 1814, ofereix un recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d’elaboració, fins a la seva cultura, l’art de viure i l’esperit de celebració.

També a Sant Sadurní s’organitzen visites teatralitzades a la vila, amenes i divertides, que ens permeten descobrir els secrets més ben guardats de la història de la vila i dels seus personatges més singulars.

Mireu tota la informació a la web de turisme

http://www.turismesantsadurni.com

I per acabar, no oblideu que el producte comprat al territori té més bon gust, i no és que sigui millor de qualitat sinó que ens recorda l’experiència viscuda, ens recorda aquells dies de vacances, reconeixem el territori, i tenim històries per explicar que això és el més important per compartir.

Que aprofiti gastroturistes……

Dons que aprofiti gastroturistes i fins la setmana que ve…..

Marketing Turístico

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll al inicio
Enviar Whatsapp
1
¿Puedo ayudarte en algo?
Hola ¿como puedo ayudarte?