oli turisme

Gastroturistas, haciendo aceite turismo en Les Garrigues

Gastroturistas el programa de radio de Matins en Xarxa de La Xarxa Comunicació Local que va dirigido aquellos que viajan y se desplazan para comer, si lo has entendido bien, este  sección no es para aquellos que comen cuando viajan, sino para aquellos que su principal motivación a la hora de hacer un viaje es desplazarse al terruño productor. Que les encanta conversar y compartir experiencias con productores, pescadores, elaboradores, cocineros y hosteleros. Para todos aquellos que quieren disfrutar probando los productos más auténticos de cada zona y probando nuevas propuestas culinarias.

Y para conducirnos por estos terruños nos acompañará en Carlos Mera, con sus propias palabras, un gastroturista por hobby, por vocación y de oficio.

Esta semana Gastroturista os propone hacer aceite turismo por Les Garrigues.

Les Garrigues comarca de interior de Lleida, es uno de los últimos reductos del paisaje y de la vida de secano de Catalunya. Su paisaje se caracteriza por el viñedo, los almendros y los olivos centenarios, que perfilan el territorio y definen su identidad eminentemente agrícola.

Terruño ideal para el cultivo del olivo y su variedad reina, la arbequina: una aceituna, pequeña y redonda que produce un aceite con poca acidez y con un gran prestigio internacional.

En nuestro viaje por Les Garrigues visitaremos los diferentes centros de interpretación de la cultura del aceite, hablaremos con los que más saben del tema; Enric Dalmau, presidente de la Cooperativa agrícola de Cervià. 

Caminaremos por los caminos rurales que perfilan su paisaje agrícola, observaremos las construcciones de piedra seca. Cataremos sus vinos y su gastronomía, conociendo las personas que están detrás de cada proyecto.

Haremos noche en la casa rural Can Pastor Y acabaremos el día observando la noche estrellada de Les Garrigues …

Os deseamos una buena experiencia gastroturística…

 

 

 

 

On ens recomanes anar aquesta setmana?

Aquesta setmana us recomano anar a les Garrigues. I aviam Sara, perquè diries que són famoses les Garrigues?

 

Ostres, em poses en un compromís carles… potser pel seu oli…

Molt bé! Per l’oli, i és que aquesta setmana la nostra proposta es fer oli-turisme per les Garrigues.

 

Tu en saps molt d’inventar-te paraules, tot ho bateges, enoturisme, pescaturisme avui oliturisme?

Ja t’ho vaig dir quan vam començar el programa, aquesta secció és per les persones que viatgen per menjar, no pels que mengen quan viatgen. Per aquest motiu recorrerem Catalunya tastant-la, ens desplaçarem a un territori eminentment productor i coneixerem els seus pagesos, els seus elaboradors, els restauradors compromesos amb el producte i els allotjaments singulars que són del territori.

 

Què ens expliques de les Garrigues?

Doncs com us he comentat abans,

les Garrigues és un territori que es caracteritza per un terreny sec i eixut. Un paisatge perfilat d’oliveres centenàries, d’ametllers,  i en la zona que limita amb el Priorat, per ceps.

Les Garrigues són un dels darrers reductes del paisatge i de  la vida de secà al nostre país, i això que hi ha el canal del Segrià. Aquest terreny és l’ideal pel conreu de l’olivera, i la seva varietat reina és l’arbequina: una oliva, petita, rodona i tibant, queprodueix un oli sense gran acidesa, i que té gran fama i prestigi internacionals per molts especialistes, que el consideren el millor del món.

 

Ja som a les Garrigues. I ara què fem?

En aquest darrers anys els municipis de les Garrigues s’han conscienciat sobre la seva identitat i han ficat en valor tot els elements relacionats amb la difusió de l’ofici de pagès i la cultura de l’oli, com a peces clau per entendre la comarca i les persones que en ella treballant.

Recordeu el que sempre us dic, que per entendre un territori eminentment productor necessitem unes claus d’interpretació. Per aquest motiu us recomano anar algun centre que es converteixi en el Km0 del territori, el punt de sortida per descobrir la comarca. En aquest sentit vull destacar cinc espais que s’han convertit en referència, en punt de sortida

A  La Pobla de Cérvoles:
  • L’Ecomuseu de l’Oli
A Castelldans:
  • El Museu de l’Oli i el Món Rural
A Maials, encara que administrativament estigui a la comarca del Segrià, però ubicat dins les anomenades Garrigues històriques
  • El Museu de la Pagesia i de la Llar ‘Cal CabaléSila’
I a les Borges Blanques:
  • El Parc Temàtic de l’Oli actualment tancat, però podeu entrar al recinte i veure el que s’espera trobar de la cultura de l’oli, però lamentablement  abandonat.
  • El Centre d’Interpretació de les Garrigues
  • L’Espai Macià: obert al 2010 és un centre dedicat a la figura de l’antic president de la Generalitat de Catalunya

Aquestes són visites que s’afegeixen a les que podem fer als cellers i molins noucentistes de l’Albi, Arbeca, el Soleràs i Cervià, obra de Cèsar Martinell

aceite turismo,aceite, turismo gastronomico

 

Així com parlem de la ruta del vi, hi ha alguna ruta de l’oli per aquestes comarques?

D’aquest tema se n’ha parlat molt. Actualment hi ha la voluntat de dinamitzar un projecte turístic al voltant de l’oli, impulsat pel Consell Comarcal de les Garrigues, però no acaba de cuatllar. En el Consell Comarcal del Segrià també es va iniciar un projecte que es deia Camins d’Or Líquid, però ha seguit la mateixa tònica.

 

Personalment crec que no funcionarà cap projecte que es faci si no s’implica el sector empresarial.

La majoria dels projectes estan  impulsats per les administracions públiques però amb poca o escassa participació empresarial. No han aconseguit ajuntar el teixit productiu -pagesos i elaboradors-  amb el sector turístic o de serveis –restaurants, allotjaments,  empreses de serveis turístics- i sense aquesta col·laboració intersectorial no es pot dinamitzar cap projecte de promoció econòmica del territori.

 

I per als amants de la natura,  per a tots aquells que no es poden estar quiets i que volen descobris a peu les Garrigues?

Us recomano fer la Ruta de les cabanes de volta.

Qué són les Cabanes de volta?

Són construccions de Pedra seca, un altre gran element cultural i diferenciador del patrimoni agrari de les Garrigues.

Les construccions de pedra seca són principalment antigues cabanes de volta, receptacles d’aigua, els marges o espones, els aixoplucs i els recers, que es construïen exclusivament amb pedra (sense utilitzar cap tipus de subjecció entre les diferents peces) En aquestes cabanes s’hi feia vida durant el temps de recollir l’oliva, de llaurar i de podar.

Queden perfectament integrades en el paisatge garriguenc.

En un inventari confeccionat per Josep Preixens, hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta.

En aquesta ruta, que inclou els termes de les Borges Blanques, Castelldans, L’Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub.

I no podem anar a les Garrigues y no parlar d’oli no?

Doncs per parlar d’oli,  qui millor que Enric Dalmau de la President de la Cooperativa de Cervià

No solament hi ha oli a les Garrigues oi?­

El vi és l‘altre producte identitari de la comarca. Els vins de la comarca estan dins de la d.o. Costers del Segre, i la zona més productora és la situada als municipis del Vilosell. La característica principal d’aquest vins és la semblança amb els vins del Priorat, molt més que amb l’extensa d.o de Lleida. Per cert, no em vull deixar de dir-vos que aquesta comarca està inclosa dins la Ruta del Vi de Lleida.

Per conèixer els vins d’aquesta zona us recomano dos cellers amb una personalitat i amb uns vins excel·lents.

 

Digues, quins cellers, i on són?

Anem al Vilosell, un petit poblet que sembla aturat en el temps i que encara conserva els seus carrers empedrats. Allà us recomano visitar el Celler Tomàs Cusiné, tot un personatge dins del sector vinícola. El seu celler té una clara filosofia de treball i els seus vins tenen molta personalitat: molts d’ells estan elaborats amb cupatges de moltes varietats que els fan únics. M’agraden els vins i la seva presentació, amb etiquetes amb dissenys súper moderns, que ja suggereixen el vi que hi ha i enriqueixen l’experiència de tastar-los. Organitzen diferents tipus de visites, però potser la més interessant és  la que ells anomenen Visita d’Expert , en la qual es visita la vinya en 4×4 i es descobreixen més de 18 varietats de raïm plantades a la propietat.

Informació:

Celler Tomàs Cusiné

enoturismo lerida, costers del segre vinos

I el segon celler està en un marc bellíssim, a la Pobla de Cérvoles:

el Celler Mas Blanch i Jove, un celler on es respira sensibilitat y personalitat.

Fan uns vins excel·lents, que són expressió en estat pur del territori, i el celler té una proposta artística única. El que diferencia aquest celler de tots els altres és la Vinya dels Artistes un espai on cada any algun artista deixa la seva empremta; escultura, arts plàstiques, performance, instal·lacions…

 

A l’entrada del celler et dóna la benvinguda un mural realitzat per en Guinovart, aquest any es van representar quatre espectacles en homenatge a Joan Brossa, dirigits per Hermann Bonní i bé… tot té cabuda en el celler de Mas Blanch i Jové, sempre amb una exigència de qualitat i de bon gust.

 

 

Sempre hi ha un motiu per visitar el Celler

Per cert ja que estem la Pobla de Cérvoles….

Vinga, que ens recomanes fer a o la Pobla de Cérvoles?

Dons  us recomano fer nit a Cal Pastor, un allotjament rural, tranquil i encantador, situat molt a prop del Celler  Mas Blanch i Jove.  Allà podrem gaudir de massatges, piscina i una programa d’activitats per les curtes nits d’agost, les serenates d’estiu:  una copa de música i un raïm de versos.

Recitals de poesia,  concerts, teatre de butxaca… tots els divendres del mes d’agost hi ha una activitat organitzada per fer la teva estada una experiència única.

I per acabar el nostre recorreguts per Les Garrigues,  on podem anar a menjar?

Les Garrigues destaca per la seva olla barrejada, les faves i els cargols bullits amb all i oli i els suculents cargols a la llauna.

Els fogons de laCarme  a Cervià de Les Garrigues

Ah!!! i no oblideu de tastar les orelletes uns dolços típics de la zona.

I acabem el nostre programa d’avui mirant el cel nocturn, val la pena quedar-se a dormir a les garrigues i mirar el cel de Lleida, el millor espectacle del dia. A les Garrigues no hi ha contaminació lumínica i les estrelles es veuen com a pocs altres llocs. I si veieu una estella fugaç, no oblideu de demanar-hi un desig.

Fins la setmana que ve gastroturistes…..

I  mirant el cel de les Garrigues ens acomiadem de Carles Mera i de la secció dels Gastroturistes ,

 

Marketing Turístico, Vinexus Consulting

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Scroll al inicio
Enviar Whatsapp
1
¿Puedo ayudarte en algo?
Hola ¿como puedo ayudarte?