En las últimas encuestas realizadas por Tourespaña, la gastronomía, los productos autóctonos y la cultura gastronómica se posicionan como unas de las experiencias turísticas más valoradas por los turistas que visitan nuestro país
El turista actual está cambiando sus hábitos de viaje y busca nuevos alicientes: busca la autenticidad del territorio, quiere probar nuevas experiencias y quiere compartirlas.
Por este motivo, el binomio vino-gastronomía se ha convertido en un producto turístico de primer orden.
En esta sección del programa Matins en Xarxa se hablará del turismo enogastronómico: haremos un viaje por los principales terruños productores de Cataluña, por las cocinas locales, por los productos autóctonos, por las tradiciones. Y también nos encontraremos con su gente.
Gastroturistes es el programa de los que viajan para comer, no de los que comen cuando viajan .
Os queremos invitar a vivir una experiencia enogastronómica de la mano de Carlos Mera.
Esta semana Gastroturistas se desplaza a l’Alt Empordà al Norte de Girona.
Os proponemos hacer un recorrido por el Empordà más rural y más vinícola.
Visitando el espacio enoturistico que la bodega Coll de Roses ha abierto al público y dejándonos seducir por sus interesantes propuestas.
Entrevistaremos a Josep Serra, propietario de la bodega La Vinyeta, que nos explicará su particular visión de convivir con el terruño.
Os invitamos a vivir una experiencia enogastronómica entre los Pirineos y la Costa Brava. Esta semana en Gastroturistas hablaremos de vino, de aceite y de un paisaje único, maravilloso, moldeado por la mano del hombre y por la tramontana: l’Alt Empordà
A on ens desplacem avui?
Avui ens desplacem a l’Empordà…
Però l’Empordà és molt Empordà. A quin Empordà viatgem avui, a l’alt o el baix, a l’Empordà més rural o l’Empordà més marítim?
El nostre viatge d’avui el farem per l’Empordà més rural, per l’Empordà d’interior per l’Alt Empordà: Un territori carregat de historia.
Un territori fronterer carregat d’històries militars, vinculada amb la fortalesa militar Figueres. Un territori de pas, cruïlla entre la ruta de Sant Jaume i la ruta de l’exili de la guerra civil.
Un territori on l’empremta de l’home ha creat un paisatge agroalimentari únic.
Què vols dir que l’home ha creat un paisatge agroalimentari únic?
Diuen que els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península, cap el any 600 aC i es creu que la porta d’entrada de la cultura enològica al nostre país va ser Rhode i Empúries.
La tradició vinícola va seguir amb els romans i els monjos medievals que van deixar la seva empremta a la comarca.
I a finals del segle XIX va ser la primera regió de la península que va patir la plaga de la fil•loxera per la seva proximitat en França.
Moltes vinyes van ser substituïdes per alzines sureres, i així l’Empordà va passar a ser una de les principals àrees mundial en la producció de taps de suro, indústria molt lligada a la vinícola. Però del suro i del suro-turisme prometo parlar-ne un altre programa.
Parlant de territori i turisme. Empordà és Costa Brava, oi?
Doncs si, l’Empordà és Costa Brava i curiosament, quan es va constituir inicialment la denominació d’origen, així s’anomenava: Empordà- Costa Brava. Però hi va haver molts detractors del nom amb el que s’havia batejat la nova denominació; deien que no quedava gaire seriós vincular el turisme de platja amb una d.o. agroalimentària, i l’any 2006 es va modificar el reglament del Consell Regulador, es va ampliar la zona de producció al Baix Empordà i finalment es va suprimir el terme Costa Brava. Actualment es diu d.o Empordà
Dons bé, ja que parlem de turisme i de vins, avui vull parlar d’això: de la nova ruta del vi de l’Empordà. I ens els programes següents, parlarem de diverses rutes del vi del territori català.
Ja ens hem situat i podem començar la ruta. Abans, explica’ns què vol dir una ruta del vi?
Segons ACEVIN, organització que s’encarrega de la certificació de les rutes de vi d’Espanya, una ruta del vi és: “Los recorridos señalados y publicitados con paneles especiales en los cuales se insiste en los valores naturales, culturales, medioambientales, viñedos y bodegas, explotaciones agrícolas individuales o cooperatives abiertas al público; estos constituyen el instrumento con el cual los territorios vitívinícolas y sus producciones relacionadas pueden ser divulgados, comercializados y disfrutados en forma de oferta turística”.
És tota aquella activitat, recurs turístic i d’oci que es relaciona amb la cultura material o immaterial del vi i de la gastronomia autòctona dels seus territoris.
Segons Hall el Al
Enoturisme és l’experiència de visitar les vinyes, conèixer cellers, assistir a festivals i a demostracions Vinícoles en les quals el tast del vi i l’experiència dels atributs d’aquest són els principals motius per als visitants.
Així doncs, hi ha una ruta del vi a l’Empordà?
Sí, és una de les darreres rutes que s’han creat a Espanya, i la darrera de Catalunya. Podeu cercar més informació a Ruta del vin d’Empordà
I parlant d’enoturisme per on començem?
Coll de Roses
Coll de Roses és una finca vitivinícola situada en plena Costa Brava just on s’acaben els Pirineus. Una de la imponent casa senyorial que han creat el museu de Coll de Roses ha obert al públic creant un espai ideal no solsament per conèixer els seus vins sinó per conèixer el territori un Km0 apte per tots els públics.
Cal destacar, el Wine Family Museum, situat a l’antic celler del mas, és tota una experiència sensorial. A través de les imatges, les llums i els sons ambientals, el visitant es podrà endinsar en el món del vi experimentant un conjunt de sensacions i emocions que faran que s’endugui un record especial de la visita. una aproximació emotiva al procés d’elaboració i apte per tots els públics.
Hi ha diferents visites programades:Entre vinyes, esmorçar de viticultor, visitant les vinyes del cap de Creus amb 4×4.I sense lloc en dubte en totes elles, es procedirà a un tast dels vins de Coll de Roses.
Horari d’estiu (15 de Juny a 15 de Setembre) : 11 h – 21 h
Horari d’hivern: 11 h – 14 h i 15 h – 18 h
Adreça:
Carretera de les Arenes s/n
17480 Roses
+42º 17′ 3.90″, +3º 10′ 41.99″
Telèfon:
972 256 465
quin celler ens recomanes que visitem?
Jo us recomano anar a visitar el celler La Vinyeta, un projecte autèntic fruit de la il·lusió d’en Josep i la Marta, els propietaris i gestors del projecte. Ells sempre expliquen que es van conèixer a la universitat i la vida els va portar a Mollet de Peralada i allí han creat el seu projecte vital. Elaboren vins de producció integrada…..) Però sobre tot m’agraden els vins que expliquen històries
Què vols dir amb això dels vins que expliquen histories?
Els vins de La Vinyeta expliquen històries, l’etiqueta de cada ampolla de vi …
Josep Serra
Carretera de Mollet a Masarac
17752 Mollet de Peralada
Alt Empordà
celler@lavinyeta.es
Una dubte que tinc: abans de que ens parlis d’altres coses, digues, la DO Empordà també és una denominació d’origen d’olis no?
I tant, curiosament és l’única denominació d’origen que es diu igual la marca de qualitat empleada tant pels olis com pels vins.
I crec que ens vols explicar alguna cosa dels olis de l’Empordà, oi?
Sí: els olis de l’Empordà tenen un handicap: la tramuntana.
Què vols dir amb això de la Tramuntana?
Quan bufa la tramuntana cauen les olives, i les olives caigudes al terra estan mortes. I les olives mortes no tenen la mateixa qualitat. A més, segons la normativa de la d.o, no es poden utilitzar per fer l’oli amb certificat de qualitat. I això vol dir que segons bufa el vent o com bufa el vent la producció canvia.
Per acabar. Ens ha vingut salivera. Pots recomar-nos un restaurant on anar a provar tots aquest productes de l’Empordà?
Us recomano Ca la Maria de Mollet, un restaurant que aquest any celebra el seu 50è aniversari, un veterà de la comarca.
Els propietari del restaurant, l’ Albert Barris i la seva dona, M. Rosa Ventura, van obrir el restaurant l’any 1960, van pensar en fer negoci al voltant dels soldats que feien la mili al campament militar de Sant Climent. Des d’aleshores, les coses han canviat força i han sabut adaptar-se als nous temps. És un restaurant compromès amb els productes de la terra i amb la cuina tradicional de l’Empordà.
Unió 5, Mollet De Peralada, Girona, España
www.restaurantcalamaria.net
Teléfono: 972563382
Avui també us vull recomanar un petit hotel situat a Garriguella, un establiment situat estratègicament per poder visitar tota la zona.
Vinga doncs, agafeu paper i bolígraf: On ens recomanes passar la nit?
L’hotel La Plaça de Garriguella, un hotel gestionat per Sebastien, un francès que es va enamorar de la comarca i va obrir un petit establiment cuidat fins l’últim detall. Cada habitació té nom propi, amb motius relacionats amb la regió i el seu paisatge. És acollidor i confortable: l’esmorzar al saló a la terrassa es converteix en un moment idíl·lic de la jornada.
Plaça de l’Església 2
17780 Garriguella
Alt Empordà – Costa Brava
T +34 972 53 18 07
Bon profit!!!